Mühendislik Fakültesi
Ekstensograf Kullanım Talimatı
Brabender
Döküman No: EF-MUH-TL-294
İlk Yayın Tarihi: 28.05.2018
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: 00
Sayfa No:

1. Amaç
Bu talimatın amacı Brabender - Ekstensograf kullanımına yönelik işlemleri belirtmektir.
2. Kapsam
Bu talimat Gıda Müh. Mühendisligi Bölümü Laboratuvarlarında bulunan Brabender - Ekstensograf kullanımını kapsar.
3. Tanımlar
Bu talimatta tanımlanması gereken herhangi bir terim bulunmamaktadır.
4. Cihaz Sorumluları
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Türksoy
Prof. Dr. K. Savaş Bahçeci
Arş. Gör. Eda Aktaş Akyıldız
5. Uygulama
1

Farinografta elde edilen hamur 150 ± 0.5 gr’lık iki parçaya ayrılır
2 Parçanın bir tanesi aletin yuvarlatıcısında, tablayı 20 defa döndürerek yuvarlak hale getirildikten sonra silindirden geçirilerek şekil verilir ve özel kabına yerleştirilir.
3 Hamur, kabı ile birlikte aletin sabit sıcaklıktaki dolabına konulur ve istenilen sürede fermentasyona bırakılır.
4 Aynı işlemler diğer parçaya da uygulanır.
5 Fermentasyon sonrası hamur aletin kolu üzerindeki yerine yerleştirilir
6 Hamuru aşağı doğru çekecek kanca harekete geçirilir.
7 Hamur koptuğu anda cihaz durdurulur.
8 Veriler bilgisayar tarafından kaydedilir.
6. Dikkat Edilecek Hususlar

Termostat doşalımlı su banyosunun suyunu kontrol ediniz.
HAZIRLAYAN SISTEM ONAYI YÜRÜRLÜK ONAYI
Mühendislik Fakültesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Fakültesi
Kalite Komisyonu Birim Kalite Temsilcisi Birim Amiri